06. Feb. 2023 10:02

Nie každý šikanu vyrieši. Tu je návod, ako vyhľadať pomoc

Rodičia sa mnohokrát boja, že dieťa chce len žalovať na druhých.

Šikana je nepríjemná záležitosť, ktorá bola na školách, bohužiaľ, vždy prítomná. Jej existencia a dopad sa však dá ovplyvniť. A práve tomu sa Televízia Markíza v spolupráci s Nadáciou Markíza aktuálne venuje.

Pri šikane je dôležitá informovanosť. Na stránke www.odpisemeti.sk nájdu informácie nielen obete šikanovania, ale aj dospelí. Kľúčové v prípade šikany je, aby rodičia a pedagógovia boli deťom oporou a brali ich vážne. Základom však je, aby dieťa nabralo odvahu sa zveriť - ak nie priamo dospelému, tak prostredníctvom telefónu či správy.

„Priestor na šikanu sa nájde vždy a nie každý šikanu vyrieši. Rodičia často nevedia, prečo deti volajú na linku istoty, boja sa, že deti chcú žalovať na dospelákov a na to, čo bolo v škole,“ hovorí Tatiana Ivanič Rybanská, koordinátorka dištančného poradenstva Linky detskej istoty.

TIP NA ČLÁNOK: Šikanovaná Lily vyzerá v súkromí takto. V minulosti si aj ona prešla peklom

Pozrite si reportáž Reflexu, ktorá možno dospelých pomôže v tejto téme nasmerovať. Predsedníčka správej rady Nadácie Televízie Markíza Marianna Trnavská vysvetlila, ako vznikol v Markíze nápad vytvoriť kampaň a zapojiť sa do boja proti šikane.

„Na stránke nájdete návod, ako vyhľadať pomoc. Vďaka Ministerstvu školstva budeme mať navyše aj prístup do škôl, kde bude osveta pokračovať,“ dodáva člen predstavenstva Nadácie, Michal Borec.

Viac o tejto dôležitej téme sa dozviete v reportáži:

TIP NA ČLÁNOK: Šikana v Oteckoch. Prehovorili hlavní aktéri nakrúcania